Augustprisnominerad: Vänta på vind av Oskar Kroon

Betyg: fem av fem snipor

Oskar Kroon har skrivit en berättelse laddad med känslouttryck och trovärdiga karaktärer, det är i ärlighetens namn det bästa jag läst på mycket länge.

Vinga längtar efter sommarlov och morfar ute på ön. Hemma är inget som det ska, mamma är bara ledsen och pappa har flyttat ut. Inte finns det några i skolan hon kommer sakna heller. Morfar är den enda som förstår, och på ön får Vinga fokusera på helt andra saker. Där kan man förbereda sig på att bli en riktig sjöman, lyssna på sjörapporten och jobba på snipan. Men inget är ändå riktigt som vanligt. Sommaren är den varmaste på många år och på fastlandet brinner det, morfar berättar om den stora urladdningen som måste komma snart, och ändå står luften bara still. Så dyker plötsligt en svarthårig tjej upp, en som också bor på ön denna sommar och som är allt Vinga inte är. Ändå visar det sig att den svarthåriga Rut och Vinga delar mycket mer än vad de först kan ana.

Vänta på vind är en otroligt fin och stark berättelse om slutet på barndomen. Om att behöva ta vuxenansvar fast man fortfarande är barn, och om att vara bekväm som den man är, även om det ibland skiljer sig från hur andra är.

Jag tycker så mycket om Vinga och hejar på henne från första raden. Hennes perspektiv är så genomgående i hela berättelsens dramaturgi och språk, hur vi får se saker genom hennes upplevelseraster, och märka vad som är viktigt och oviktigt för henne. Skickligt får vi också se vem hon är i förhållande till människorna runtomkring henne, både mamma, pappa och Rut som är mycket olika henne – och så morfar, som vi förstår är hennes bästa vän och största förebild.

Berättelsen rymmer så många lager och känslouttryck, både humor och allvar, kärlek och sorg. Höga temperaturer och skogsbränder finns med och spär på den tryckande känslan, som blir både miljö- och känslomässig. Vänta på vind gick inte att lägga ifrån sig, och mot slutet kan jag inte hålla tillbaka tårarna.

Vänta på vind är en ungdomsbok för åldern 9-12 år och utgiven hos Brombergs. Den är nominerad till Augustpriset i kategorin Bästa svenska barn- och ungdomsbok 2019.

Text&bild: Jonna Zeitler

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *