Augustprisnominerad: Dyksommar av Sara Stridsberg & Sara Lundberg

Betyg: fyra av fem pärlor

Duon Stridsberg och Lundberg kunde inte vara mer gjorda för varandra – samspel mellan bild och text är magisk. Dock ska man vara medveten om att detta är en oerhört allvarlig berättelse.

En dag är Zoes pappa borta, hon får veta att han är sjuk och behöver vara på sjukhuset ett tag. Mamma och Zoe hälsar på honom där, men plötsligt orkar pappa inte med fler besök. Zoe fortsätter dock att åka dit ensam, hon vet inte om hon får det, men väl där träffar hon Sabina. Sabina bor också på sjukhuset, och hon är simmerska. Zoe får öva simtag ute på den stora gräsmattan tillsammans med Sabina. De pratar om livet och drömmar och simning, i väntan på att pappa ska orka träffas igen.

Dyksommar är en oerhört viktig berättelse, en av få (framförallt för barn) som handlar om allvarlig psykisk ohälsa och att inte vilja leva. Så fort jag såg att boken var ett samarbete mellan Lundberg och Stridsberg visste jag att det skulle bli starkt och viktigt, jag kan inte tänka mig en mer lyckad duo för detta samspel mellan text och bild.

Sara Lundbergs illustrationer är i vanlig ordning magnifika. Jag slutar aldrig imponeras av hennes färgsättning och bildkomposition, och hur hon lyckas fånga känslouttryck så väl i minspel och kroppsspråk. Varje uppslag är ett eget konstverk som skulle kunna stå för sig själv.

Dyksommar beskrivs av förlaget som en lillasyster till Sara Stridsbergs tidigare bok Beckomberga – ode till min familj (2014), där samma miljöer och karaktärer finns med. Trots att även den boken är briljant skildrar båda ett väldigt allvarligt ämne. Självmord, avsaknad av livslust och psykisk ohälsa är både viktigt och allvarligt. Behovet är enormt, vi pratar alldeles för lite även i vuxenvärlden om detta, men det är viktigt att det görs med försiktighet. Dyksommars målgrupp är satt till 3-6 år, och även om jag tror att vissa barn i den åldern kan ha både behov och stor uppskattning av en bok som denna, så tror jag inte den passar för alla. Särskilt inte i åldern 3-6 år.

Kanske är det vi vuxna som vill skydda barnen för sådant som vi själva tycker är svårt att prata om och förstå, och att barnen i själva verket kan hantera det bättre än vi, men jag tror det är oerhört individuellt. Det gör inte Dyksommar mindre viktig eller bra, men den bör läsas i sällskap av en vuxen och med försiktighet.

Dyksommar är en bilderbok för åldern 3-6 år och utgiven hos Bokförlaget Mirando. Den är nominerad till Augustpriset i kategorin Bästa svenska barn- och ungdomsbok 2019.

Text&bild: Jonna Zeitler

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *