Augustprisnominerad: Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld

Betyg: fyra av fem trädgårdstomtar

Jenny Jägerfeld har skrivit ännu en ungdomsroman med perfekt balans mellan humor och allvar – denna gång om något så relaterbart som social utsatthet och popularitet.

Sigge och hans familj har flyttat från Stockholm hem till mormor i Skärblacka. Perfekt för Sigge, eftersom han planerar att börja om och få vänner. Bli populär. En av hans lillasystrar, Majken, lyckas ju skaffa vänner överallt, så varför skulle inte han kunna göra samma sak? Han har sexakt sextio dagar på sig innan skolan börjar, så det gäller att göra sin research och komma på vad nyckeln är. Det går dock inte riktigt som Sigge tänkt sig.

Som alltid är Jenny Jägerfeld genialisk kring balansen mellan humor och allvar. Jag skrattar högt flera gånger, men då och då kommer allvaret in, och då är det så träffsäkert att det gör ont. Jag älskar karaktärerna hon befolkar berättelsen med, lika älskvärda som trovärdiga. Sigges sociala ängslighet är så lätt att relatera till, för vem har inte känt den? I olika grad säkerligen, men alla har garanterat känt sig exkluderad eller utanför någon gång.

Bokens målgrupp är satt till åldrarna 9-12, men jag skulle säga att åldersspannet sträcker sig långt förbi det. Faktum är att jag upplevde tilltalet som aningen äldre, men någon övre åldersgräns kan jag inte hitta. Det kryllar av guldkorn för vuxna att plocka upp.

För mig som följt Jägerfelds författarskap en längre tid är tonen och språket välbekant. Jag vet ungefär vilken sorts berättelse jag kan förvänta mig, men trots det blir berättelsen aldrig förutsägbar. Hennes författarskap växer sig starkare för varje bok, och jag är inte ett dugg överraskad över att hon återigen blivit nominerad till Augustpriset.

Mitt storslagna liv är en ungdomsbok för åldern 9-12 år och utgiven hos Raben & Sjögren. Den är nominerad till Augustpriset i kategorin Bästa svenska barn- och ungdomsbok 2019.

Text&bild: Jonna Zeitler

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *